Είναι εφικτός ο περιορισμός των μελών ενός αθλητικού σωματείου;

Αν κάποιος δεν γνωρίζει τις ειδικές διατάξεις που διέπουν τα αθλητικά σωματεία και μείνει στο Αστικό Κώδικα μπορεί να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: ότι ένα σωματείο μπορεί να … “εισαγάγει” διάταξη που να περιορίζει την είσοδο νέων μελών… Πράγματι στο άρθρο 86 του Αστικού Κώδικά αναφέρεται: «Αν το καταστατικό δεν ορίζει διαφορετικά, η είσοδος νέων μελών επιτρέπεται πάντοτε». Αυτό στη νομική γλώσσα σημαίνει ότι μπορείς να περιορίσεις τον αριθμό νέων μελών. Πως; με άρθρο του καταστατικού που θα εμποδίζει τη συμμετοχή νέων μελών.

 Τι λέει ο αθλητικός νόμος:

Στην περίπτωση όμως των αθλητικών σωματείων τα πράγματα διαφέρουν. Διότι έρχεται ο αθλητικός νόμος και τροποποιεί τον Αστικό Κώδικα με τον εξής τρόπο. Ορίζοντας ότι στην περίπτωση των αθλητικών σωματείων απαγορεύεται οποιοσδήποτε περιορισμός στην εγγραφή νέων μελών. Συγκεκριμένα αναγράφεται στο σχετικό άρθρο ότι «Ο αριθµός των µελών αθλητικού σωµατείου είναι απεριόριστος. ∆ιατάξεις καταστατικών που περιορίζουν τον αριθµό των µελών είναι άκυρες». Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι ακόμη και να ενταχθούν στο καταστατικό τέτοιες διατάξεις είναι ανίσχυρες. Κάτι που οδηγεί (αν κάποιος τις συμπεριλάβει) σε υποχρέωση για τροποποίηση του καταστατικού. Βέβαια η οποιαδήποτε σκέψη να θεωρηθεί ότι υπερτερεί ο Αστικός Κώδικας του αθλητικού νόμου πρέπει να απορριφθεί. Ο αθλητικός νόμος ως ειδικότερος νόμος υπερισχύει.

 Δικαίωμα όλων ο αθλητισμός

Γιατί όμως ο αθλητικός νόμος έγινε τόσο αυστηρός σχετικά με τα Αθλητικά σωματεία. Η απάντηση είναι απλή. Μες τη διάταξη αυτή ο νομοθέτης ήθελε να προβάλει την κοινωνική διάσταση του αθλητισμού που επιβάλλει να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην αθλητική δράση όλων ανεξαιρέτως των ελλήνων. Με αυτή τη ρητή απαγόρευση του ο αθλητικός νόμος στέλνει το μήνυμα σε όλους ότι ο αθλητισμός αποτελεί θεσμό με δημόσιο σκοπό την προαγωγή της αθλητικής παιδείας του κοινωνικού συνόλου.

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν λοιπόν στο εξής: δεν έχει το δικαίωμα η διοίκηση ενός αθλητικού σωματείου να αρνηθεί την είσοδο νέων μελών. Τουλάχιστον όχι με δικαιολογία τη σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό του. Μάλιστα, κάποιος που ζήτησε να γίνει μέλος σε αθλητικό σωματείο και δεν έγινε δεκτός, μπορεί να προσφύγει για το λόγο αυτό στη Δικαιοσύνη. Αίτημά του: να υποχρεωθεί το σωματείο να τον δεχθεί ως μέλος.