Εν αρχή ην το σωματείο…

Για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε το άθλημα που μας ενδιαφέρει και αυτό να λειτουργεί υπό τη σκέπη μιας αθλητικής Ομοσπονδίας αλλά και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα πρέπει να ιδρύσουμε ένα σωματείο.

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το να ιδρύσουμε σωματείο είναι συνταγματικό μας δικαίωμα. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι για την ίδρυση του δεν χρειάζεται άδεια της πολιτείας…

Όπως αναφέρει το Σύνταγμα μας «όλοι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία, τηρώντας τους νόμους, που ποτέ όμως δεν μπορούν να εξαρτήσουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού από προηγούμενη άδεια».

Μάλιστα το Σύνταγμα γίνεται πολύ αυστηρό σε σχέση με τη δράση της Πολιτείας. Αφού ορίζει ρητά ότι «το σωματείο δεν μπορεί να διαλυθεί για παράβαση του νόμου ή ουσιώδους διάταξης του καταστατικού του, παρά μόνο με δικαστική απόφαση».

Ποια είναι η πρακτική εφαρμογή όλων των ανωτέρω;

Πολύ απλά ότι το σωματείο ιδρύεται μόνο μετά από δικαστική διαπίστωση της νομιμότητας του.

Αυτό λοιπόν που εξετάζουν τα δικαστήρια είναι:

-Αν περιλαμβάνει σκοπούς που είναι παράνομοι

-Αν δεν έχει γίνει τυπικά η διαδικασία (Πχ υπογράψουν 15 πολίτες ενώ ο νόμος απαιτεί τουλάχιστον 20 πρόσωπα)

Πέραν τούτων το σωματείο θα πρέπει να επιδιώκει μη κερδοσκοπικό σκοπό. Να έχει διοίκηση και να έχει γίνει η διαδικασία στο Ειρηνοδικείο της έδρας του Σωματείου, ώστε να διαταχθούν οι υπηρεσίες να εγγράψουν το σωματείο στο Ειδικό Βιβλίο που τηρείται στο Πρωτοδικείο…