η διαφορά αθλητικού σωματείου

Είναι το βάδισμα αθλητική δραστηριότητα; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε πότε κάνουμε αθλητισμό και πότε απλώς κινούμαστε; Πότε έχουμε απλώς σωματικές κινήσεις και πότε αυτές μετατρέπονται σε άθληση;

Οι απαντήσεις στις συγκεκριμένες ερωτήσεις  φαίνονται ανούσιες. Στην πραγματικότητα όμως αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται όλος ο αθλητισμός. Αμέσως γεννώνται δικαιώματα και υποχρεώσεις για τα σωματεία που διέπονται από τον αθλητικό νόμο. Δεν μπορούν δηλαδή να χαρακτηριστούν περιηγητικά ή περιπατητικά σωματεία.

Όπως λοιπόν ορίζεται σχετικά, η σωματική κίνηση που γίνεται σε ειδικές συνθήκες (πχ συγκεκριμένος χώρος προπόνησης) και έχει ως σκοπό τη συνολική εκπαίδευση προσώπου ή προσώπων μέσω ειδικών προγραμμάτων στα οποία η σωματική άσκηση αποτελεί εκπαιδευτική ύλη αποτελεί άθληση. Για να αναχθεί μία δραστηριότητα λοιπόν σε σωματική άσκηση θα πρέπει:

-Η σωματική κίνηση να αποτελεί μέρος εκπαιδευτικής ύλης

-Η διδακτέα ύλη και η οργάνωση της προπόνησης να συντείνουν στο να υπάρξουν συγκεκριμένες ιδιότητες στον αθλητή

-Να είναι αναγκαίος συγκεκριμένος τρόπος εκτέλεσης. Ενώ μέσω αυτού, το πρόσωπο να αποκτά ιδιαίτερες ικανότητες που εκδηλώνονται μέσα από τη σωματική κίνηση.

Όταν έχουμε όλα τα παραπάνω η σωματική κίνηση μετατρέπεται σε οργανωμένη αποστολή. Πλέον ανάγεται στην  δόμηση Παιδείας μέσα από βαθμίδες εκπαίδευσης. Όταν λοιπόν έχουμε τέτοιες συνθήκες θεωρείται ότι το νομικό πρόσωπο που διεξάγει αυτή τη διαδικασία καταλαμβάνεται θεσμικά από τα όσα ορίζει ο αθλητικός νόμος και οι υπόλοιπες διατάξεις της νομοθεσίας για τις προπονήσεις.

Το θέμα έχει πρακτική εφαρμογή. Κάποιοι, λογιστές κυρίως, κατευθύνουν ανθρώπους (συνήθως αυτούς που δεν έχουν αναγνωρισμένα προπονητικά διπλώματα) να συστήσουν μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και μέσω αυτής να κάνουν μαθήματα πολεμικών τεχνών που τα βαπτίζουν θεωρητικά μαθήματα αυτοάμυνας κλπ. Όπως μάλιστα λένε, με αυτόν τον τρόπο ξεφεύγεις από τον έλεγχο της πολιτείας (που ασκείται μέσα από τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) καθώς τα όργανα της πολιτείας δεν έχουν αρμοδιότητα. Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία σαφώς και μπορεί να προσφέρει αθλητισμό. Όμως αυτός θα πρέπει να γίνει μέσα από τις διαδικασίες για τις Αθλητικές Σχολές.